Περιγράμματα και αυτόματη μορφοποίηση

Στη συνέχεια θα δείξουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα του περιγράμματος ενός κελιού, ή και ολόκληρου του πίνακα. Ας δούμε πως θα αλλάξουμε τα περιγράμματα. Σ’ αυτό τον πίνακα παρατηρούμε πως στο κελί με την λέξη επώνυμο, έχουμε εφαρμόσει ένα περίγραμμα με διάστικτη γραμμή. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα σε αυτόν τον πίνακα. Κάνουμε ένα κλικ στο αντίστοιχο κελί, και στη συνέχεια από την καρτέλα Σχεδίαση, επιλέγουμε το στυλ της γραμμής π.χ. αυτή. Το πάχος, Το χρώμα, και στη συνέχεια επιλέγουμε τι περίγραμμα θα εφαρμόσουμε, εννοείται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εφαρμόσουμε εξωτερικό περίγραμμα. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι αυτό. Στο επόμενο παράδειγμα έχουμε εφαρμόσει εξωτερικό περίγραμμα σε αυτά τα δύο τα κελιά. Παρατηρήστε πως αυτό είναι το εξωτερικό περίγραμμα των δύο κελιών, όχι αυτό. Θα εφαρμόσουμε τώρα εξωτερικό περίγραμμα σε αυτά τα δύο κελιά. Το πρώτο βήμα είναι να τα επιλέξουμε. Υπενθυμίζουμε πως τα κελιά θεωρούνται επιλεγμένα. Δεν χρειάζεται το μαύρο χρώμα να καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του κελιού. Στη συνέχεια από την καρτέλα Σχεδίαση, επιλέγουμε το στυλ της γραμμής, το πλάτος, το χρώμα, και στη συνέχεια επιλέγουμε το είδος του περιγράμματος. Επιλέγουμε για άλλη μία φορά εξωτερικό περίγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό.
Στο επόμενο παράδειγμα έχουμε εφαρμόσει εξωτερικό περίγραμμα σε όλο τον πίνακα. Αυτή η γραμμή, καθώς και αυτές οι δύο, ονομάζονται εσωτερικό περίγραμμα ή πλέγμα. Για να μοιάσει λοιπόν αυτός ο πίνακας, με αυτόν, θα πρέπει πρώτα να τον επιλέξουμε. Στην συνέχεια από την καρτέλα Σχεδίαση, επιλέγουμε πάλι το στυλ της γραμμής, το πλάτος, το χρώμα, μπλε στη συγκεκριμένη περίπτωση, και εφαρμόζουμε πάλι εξωτερικό περίγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό.
Στο επόμενο παράδειγμα δεν έχουμε αλλάξει το εξωτερικό περίγραμμα του πίνακα, αλλά το εσωτερικό περίγραμμα, το οποίο είναι αυτές οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Επιλέγουμε λοιπόν τον πίνακα, και για άλλη μια φορά το στυλ, το πάχος, το χρώμα, και στη συνέχεια επιλέγουμε εσωτερικά περιγράμματα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό. Στα επόμενα δύο παραδείγματα θα εφαρμόσουμε κάποια σκίαση. Στο σημείο αυτό έχουμε εφαρμόσει μπλε, ενώ σε αυτά τα δύο τα κελιά έχουμε εφαρμόσει κόκκινη. Αρκεί να κάνουμε ένα κλικ σ’ αυτό εδώ το κελί, και από την σκίαση (κουβαδάκι) να επιλέξουμε το μπλε χρώμα.
Στο επόμενο παράδειγμα επιλέγουμε πρώτα τα δυο τα κελιά, και στη συνέχεια από την σκίαση (κουβαδάκι) επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό. Έχουμε ήδη αναφέρει πως μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση ενός πίνακα, χρησιμοποιώντας τα περιγράμματα και τη σκίαση.
Στη συνέχεια θα δείξουμε έναν αυτόματο τρόπο μορφοποίησης του πίνακα μας. Κάνουμε ένα κλικ μέσα στον πίνακα, και μέσα από την καρτέλα Σχεδίαση, μεταβαίνουμε στην ομάδα “Στυλ πίνακα”. Κάνουμε ένα κλικ στο βέλος κάτω και δεξιά, και εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμα στυλ πίνακα. Από εδώ μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε στυλ πίνακα μας αρέσει. Εάν θέλουμε ο πίνακας μας να μορφοποιηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, αρκεί να κάνουμε ένα κλικ. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό.